onsdag 24 februari 2016

Livet kan förändras

Vet inte hur många av er som såg programmet Sofias Änglar på kanal 5.
Den här veckan handlade det om 20-åriga Nicole som hade blivit påkörd av en lastbil och pga det blivit gravt funktionshindrad.

Från att ha varit en fullt frisk tjej som var aktiv inom ridning och jobbat med djur. Så är hon idag både mentalt och fysiskt funktionshindrad, och får kämpa varje dag för att komma tillbaka till livet.

Varför skriva om det här? Jo för det första var det ett program som jag blev berörd av, och för det andra visar det hur livet kan förändras oerhört fort. Var har då detta med assistans att göra? Jo det här är ett mycket starkt argument för att LSS reformen inte kan skäras ner ytterligare. För personlig assistans är inte bara till för alla med medfödda funktionshinder, utan också alla som Nicole som råkar ut för en trafikolycka eller genom sjukdom på något sätt får ett hjälpbehov.Regeringen har skrivit till Försäkringskassan att man ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen. Helt emot lagstiftningens intentioner. Det här gör regeringen utan stöd av riksdagen. Man kan säga att regeringen helt enkelt struntar i lagen. För att återkoppla till det jag skrev tidigare så kommer det här få stora konsekvenser för hela vårdsektorn.

Tyvärr har vi inte beslutsfattare i det här landet som har någon personlig erfarenhet av funktionshinder. För då skulle nog situationen se helt annorlunda ut.
Jag tror helt och fullt ut att man inte kan besluta om saker, som man inte har någon erfarenhet av.

Niklas
sekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar