onsdag 20 maj 2015

Tillbakablickar från mässan Leva och Fungera

I april besökte jag Leva och Fungera på Svenska Mässan i Göteborg. Det är min tredje mässa sedan jag började på Assistansjuristerna för sex månader sedan och i särklass den största. Dagen började med en föreläsning med temat barn som anhörig. Föreläsningen rörde en studie kring hur barn med en förälder med neurologiska funktionshinder upplever sin situation och hur man bäst kan stödja barnen. Inledningen till föreläsningen var väldigt negativ då föreläsaren visade en film om hur en flicka fått ätstörningar och självskadebeteende på grund av sin mammas neurologiska funktionshinder. I min mening var det en väldigt tråkig utgångspunkt för föreläsningen då fokus hamnade på vilka hinder som finns samt hur illa det i värsta fall kan gå, istället för vilka möjligheter det finns och hur man bäst stödjer familjerna. Hon avslutade det med att det inte alltid behöver sluta så illa om familjen får rätt stöd. Stödet inbegrep till exempel att barnet har någon utanför familjen att prata med, att familjen kan kommunicera med varandra och att barnet har ett kamratnätverk, saker jag tror alla barn mår bra av att ha. Om man vill läsa mer kan man gå in på www.anhorig.se.
Vi träffade många utställare, däribland många mindre assistansbolag som inte hade egna jurister och berättade vad vi gör. Det var kul att träffa så många trevliga personer och få en chans att berätta om vårt arbete! Det var även mer oväntade utställare som till exempel delfinterapi vilket är något jag inte hört talas om förut och helt ärligt kände mig lite skeptisk till, till en början. Men efter att ha pratat med researrangören ett tag var jag helt såld, det verkar vara en väldigt bra terapiform!
Vi passade även på att prova på saker jag tidigare bara hört talas om, så som bolltäcken, olika hjälpmedel etc. Vi testade även en motionscykel man körde genom att använda händerna vilket fungerar som motionsredskap för huvudsakligen individer som sitter i rullstol. Kul att prova på saker man ofta hör talas om men inte själv har provat på!
Här kan ni se min kollega Niklas prova på motionscykeln påhejad av Sverige-laget. 

Den andra föreläsningen för dagen visade sig vara ett mingel med Försäkringskassan. Jag pratade med en handläggare på Försäkringskassan och tog upp BRÅs rapport om överanvändningen av läkarintyg. Hon sa att hon upplevde att Försäkringskassan ofta går för mycket på läkarintygen och inte litar på det den enskilda säger. Kul att träffa någon på Försäkringskassan med självinsikt!


Efter några fler timmars minglande och besök hos utställare var det dags att åka hem till Stockholm. Tack för den här gången!

//Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar