tisdag 15 september 2015
Funka för Livet 14 september 2015
Då var det tid för mässan Funka för Livet i Karlskrona. Resan påbörjades ner hit från Stockholm igår på kvällen och jag kom fram till Karlskrona imorse vid 09.30 och mässan drog igång 12.00. Då skulle allt vara förberett och allt vara på plats med Assistansjuristernas monter och material. Mässan är en stor mötesplats för alla med funktionsnedsättningar, alla som arbetar inom hjälpmedel, assistans, service och tjänster för brukare i alla åldrar. Funka för livet är en viktig mässa för att kunna hålla sig ajour med tjänster och produkter inom tillgänglighet och funktionsnedsättning som här visas upp av kommuner, landsting, organisationer och lokala- och rikstäckande organisationer.
Som vanligt på mässor handlar det mycket om att möta många människor med väldigt olika livsöden. Något som berörde extra idag var en pappa jag pratade med som äntligen hade fått assistans för sin dotter med ett mycket komplext funktionshinder. Men nu var problemet att de inte kunde anställa assistenter som kunde hjälpa henne då det är en väldigt avancerad assistans som ställer höga krav på assistenterna. Assistansbolaget gör vad de kan men det räcker alltså inte i detta fall då de ej kan bemanna de beviljade timmarna på grund av för få assistenter med den rätta kunskapen. Försäkringskassan har nu hört av sig kring varför de inte utnyttjat sina beviljade timmar och informerat att det kan innebära nedskärningar i beslutet. Familjen får alltså fortsätta att kämpa, när de trodde att allt var klart för en tid framöver. De vill verkligen inte att deras dotter ska måsta flytta till något boende på grund av detta.
Jag pratade med en annan mässbesökare och dennes vårdnadshavare kring kommunikation och vad det innebär. Hon hade fått avslag på sin assistans mycket på grund av att kommunikationen ej sågs som grundläggande då den inte skedde med utomstående/tredje person. I nuvarande situation är det omöjligt för henne att kunna vara med på så många aktiviteter utanför hemmet då beslut om assistans saknas och hennes föräldrar måste arbeta för att försörja familjen. Försäkringskassan och kommunen menar att man inte kan utgå från hur den assistanssökande vill leva eller skulle kunna leva med assistans, utan istället för nu rådanade omständigheter. Med detta resonemang är det i stort sett omöjligt att få assistans beviljad. Ärendet är överklagat av assistansbolaget och behandlas nu av Förvaltningsrätten.
Mässan har ett stort handikappsidrottstorg där mässbesökarna får prova på olika aktiviteter, exempelvis paracykel, tennisrullstol och rullstolshandboll. Här möttes man av väldigt engagerade instruktörer som informerade kring de olika aktiviteterna och peppar de som prövade på att själva utöva aktiviteterna. Detta är också ett populärt inslag för alla de skolungdomar som är på plats på mässan.
Det är gott om föreläsningar som avlöser varandra på olika scener under dessa två mässdagar. Det stora dragplåsteret idag var Aron Andersons föreläsning om inspiration, motivation och drivkraft. Aron blev 2013 historisk då han som första person i rullstol besteg toppen av Kebnekaise. Han har dessutom klarat en svensk klassiker (Vasaloppet, Lidingöloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen). Aron är en stor inspirationskälla för många och han är tydlig med att livet handlar mycket om vad vi gör med förutsättningarna och att man ser lösningar istället för problem.
Det är vanligt att personer med funktionsnedsättningar klumpas ihop, som om de vore en enda homogen grupp, när det i själva verket är så att det är individer som har helt skilda funktionsnedsättningar och även lever helt skilda liv, precis som med personer utan funktionsnedsättningar. Jag tycker att fler organisationer och grupper i samhället bordebesöka mässan för att få möjlighet att bilda nya uppfattningar och kanske bli av med sina fördomar och förutfattade meningar.
Niklas
Jurist
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar