onsdag 16 september 2015

Funka för livet 15 september 2015

Då var det dags för dag två på mässan Leva och fungera, vilket innebär nya möten och nya föreläsningar.
Dagens dragplåster vad gäller föreläsningar var utan tvekan Mikael Anderssons föreläsning. Mikael föddes utan både armar och ben och berättade kring hur han har fått kämpa sig till saker som andra bara tar för givet. Han är idag en av Sveriges och Norges populäraste föreläsare och han är gift och har fyra barn. En väldigt inspirerande föreläsning kring motivation och vilja och modet att våga tro på sig själv och vad man kan uppnå med det. Mikael möttes av rungande applåder efter sin mycket givande föreläsning.

En annan föreläsning som var väldigt intressant var Annika Zetterlunds kring att resa med rullstol. Det fanns en hel del utställare som arrangerar resor för funktionshindrade, men det är så mycket mer som man  kanske inte tänker på när det gäller dessa resor. Hur anpassat och tillgängligt det resmål man valt är brukar variera kraftigt. Vissa länder ligger väldigt långt efter Sverige vad gäller just tillgänglighet och Annika är noga med att understryka att man inte ska ha för stora förväntningar på detta före man åker. Det är också alltid bra att höra sig för innan man åker. Ett resmål som har varit väldigt bra är Teneriffa och en storstad som också fungerade väldigt bra var Barcelona, mycket på grund av att de tidigare arrangerat Paralympics och sedan byggt vidare på detta efteråt.

Den föreläsning som jag hade bestämt mig för att prioritera idag var annars Försäkringskassans föreläsning kring ”en enklare vardag för personer med funktionsnedsättning”.  Försäkringskassan är noga med att de vill göra allt för att underlätta för den enskilde människan och att denna inte ska behöva känna sig bevakad och ifrågasatt. De jobbar nu också mycket för att kunna få ner handläggningstiderna, vilket de hoppas kunna få stegvis så att den enskilde ska få leva så kort tid som möjligt i den ovisshet som det innebär. En variant som de haft på prov nu under våren och håller på att utvärdera är att den enskilde får en kontaktperson hos Försäkringskassan för samtliga ärenden, oavsett vad det gäller. Detta för att den enskilde ska enkelt kunna komma i kontakt med personen och framförallt vet vem de ska kontakta.Ett möte som berörde starkt under dagen var annars när en före detta LSS-handläggare kom förbi Assistansjuristernas monter. Hon hade jobbat handläggare under flera år men orkade till slut inte vara kvar på grund av hennes minskande möjlighet att göra rättvisa bedömningar då hon fick nya direktiv hela tiden uppifrån om hur de kan spara pengar och alltså minska eller dra in beslut. Det var oerhört frustrerande för henne att sitta i hembesök och veta att jag kommer att tvingas minska din hjälp och med det ge dig sämre förutsättningar till att kunna leva ett innehållsrikt liv. Hon har nu utbildat sig till arbetsterapeut istället och vill på det sättet kunna hjälpa de människor som behöver det allra mest.
Efter två späckade dagar med många möten och tågbyten är det bara att ladda om för vardagen imorgon då hembesök och klientmöten väntar.
Tack för dessa dagar Karlskrona!//Niklas
Jurist


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar