onsdag 8 juni 2016

Hur tänker man?

33-åriga Marika Lindell är svårt funktionshindrad. Förlamad i halva kroppen pga hennes ryggmärgsbråck som gör att hennes nervbanor inte fungerar normalt. Vid födseln konstaterades att hon också hade vattenskalle som gör att trycket på hjärnan är onormalt högt. Därför har hon en shunt inopererad som ska reglera trycket i huvudet, men den orsakar biverkningar som minnesförlust, dålig tidsuppfattning samt svårt att koncentrera sig bl.a.

Marika har också problem med sina inre organ som en direkt följd av sitt funktionshinder.

Men trots det så beslutade socialförvaltningen att Marika inte längre tillhörde personkretsen som har rätt till personlig assistans. Att Marika haft den hjälpen i många år tog dom ingen som helst hänsyn till. Man kan undra hur dom tänker här? Har hon plötsligen blivit frisk? Nej! Har lagen ändrats? Nej! Men ändå har man tagit detta mycket konstiga beslut.


Men Marika överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och vann. Men när hon ville ha fortsatt hjälp till dess att kommunen utrett hennes hjälpbehov så gick inte det. Däremot skulle hon få hemtjänst, vilket inte alls är den hjälp som hon är i behov av.

Just nu är hennes liv ett totalt kaos. Marika behöver hjälp med nästan allt, så som hygien, handla, ta sig till läkaren och habiliteringen, laga mat, tvätta. Ja allt som gör att vardagen fungerar på ett smidigt sätt.

Hon har nu fått flytta ifrån sin pojkvän och har lämnat ett självständigt liv bakom sig, för att flytta in hos sin mamma som nu hjälper henne varje dag. Jag hoppas nu att kommun är snabb med sin utredning så att Marika får tillbaka sitt liv och kan leva som alla andra.

//Niklas

sekreterare

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar