måndag 15 juni 2015

Hemtjänst- hellre delaktighet i samhället

Bild från aftonbladet.se

Den 11 juni publicerade aftonbladet en liten notis om att en människa dött, pga. att personen ifråga varit för sjuk för att öppna dörren när hemtjänsten ringde på. Orsaken till dödsfallet var att hemtjänst personalen gick därifrån, och sedan glömde bort att återvända. För att faktiskt se till den brukare som de skulle hjälpa.
Nu avled istället den här personen som var svårt sjuk i lunginflammation. Händelsen har Lex Sarah anmälts enligt uppgift från aftonbladet. Då kommer man till frågan hur många brukare far illa pga att dom får hemtjänst istället för personlig assistans.
Det som vi ofta möter i vårt arbete på assistansjuristerna är att många kommuner väljer att ge ”assistans i hemtjänst liknande form” som dem så fint kallar det. Men detta har inget med personlig assistans att göra. Utan är helt och hållet hemtjänst fast med ett finare ord.

Du har inget självbestämmande, ingen valfrihet och ingen fritid. Du är hänvisad till att sköta ditt liv på bestämda tider.  Fritidsaktiviteter kan du bara göra som lever med hemtjänst om du har fått ledsagning, detsamma gäller vid besök till läkare och annan vårdinrättning. Därför kan aldrig hemtjänst vara en väg till delaktighet i samhället.

Niklas Pajuste
Sekreterare
Assistansjuristerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar