tisdag 15 mars 2016

Personlig Assistans i andra länder

Jag har alltid funderat på hur det är att leva i andra länder med funktionshinder. Finns det personlig assistans, heller andra insatser så som ledsagarservice eller hemtjänst.

I Norge har man all assistans under kommunerna, eftersom dem saknar en motsvarighet till vår Försäkringskassa. Hur det fungerar vet jag tyvärr inte så mycket om.

I Tyskland har man ett märkligt system. Där får man bara ha en viss summa pengar sparat för att få personlig assistans. Om man inte har en försäkring som betalar får man bara ha en förmögenhet på max 2600 Euro, samt behålla 800 Euro + det till hyra av din inkomst om du ska få personlig assistans. Detta gäller till största del de som bor på
institution. Vilket är vanligt i Tyskland, det är verkligen en tankeställare för oss som lever med personlig assistans i Sverige.


Den som bedömer rätten till personlig assistans i Tyskland, är en läkare som är anställd av den som behandlar ansökan om assistans. Därför kan det vara som ett lotteri vilken läkare du får, och var någonstans du bor.
Faktiskt lite likt Sverige om man tänker efter.

Australien har många frivilliga som jobbar med att hjälpa personer med funktionshinder, vilket är fantastiskt.
I Australien har man också tittat på den svenska lagstiftningen och är i färd med att lansera en lagstiftning som LSS, vilket jag har skrivit om i tidigare blogginlägg.  Jag tror att Australien kommer att bli ett föregångsland vad det gäller insatser för funktionshindrade.

Man förstår att Sverige har en fantastisk lag som många länder saknar, tyvärr håller den på att monteras ner fullständigt. Jag hoppas inte att den situation som Tyskland har blir verklighet, eftersom trenden håller i sig med mer och mer försämringar av alla LSS insatser.

/Niklas
sekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar