onsdag 23 mars 2016

Sekretesshantering


Vid vårat senast kontorsmöte, så diskuterade vi hur det kan komma sig att uppgifter hanteras så olika. Hur kan t.e.x en domstol lämna ut sekretesshandlingar, med uppgifter om en persons namn, personnr, bostadsadress och till och med lägenhets nr? Vi finner detta märkligt, då vi är extremt noga med att hålla på sekretessen för våra klienter.

Dagens samhälle är konstigt, först måste man strida i en domstol för att få sina rättigheter tillgodosedda. Men efter det så är det fritt fram för vem som helst att begära ut handlingar med mycket privata uppgifter. Vilket är fruktansvärt, särskilt för våra klienter. Som måste delge så mycket av sina liv, saker som ingen människa vill att andra ska veta. Så som hur man gör när man går på toaletten, eller vad man behöver hjälp med i duschen.

Jag har svårt att förstå hur det här kan räknas som allmänna uppgifter.
Känslan är att något måste göras för att skydda individen, från att behöva delge intigritetskränkande delar av sitt liv. För att har man varit med om ett brott, kämpar för insatser som exempelvis LSS eller något att annat livsviktigt.
Så ska man väl ändå få ha sitt privatliv ifred.

Viljan måste som många gångar annars finnas hos våra politiker.
Det måste börja där för att vi ska kunna få en förändring i samhället.
Ett rättsäkert samhälle där man kan lämna ut privata uppgifter hos domstolar och myndigheter, och vara trygg med att det stannar där.

Det är alldeles för lätt att få tag i uppgifter om en annan människa idag. Hur många gånger har man inte läst om kvinnor som lever under skyddad identitet, som har fått sin hemliga bostadsadress röjd.
För att man inte har ett tillräckligt rättsäkert system.

Jag vill avsluta med att önska alla våra klienter och anhöriga en Glad Påsk

Niklas Pajuste
sekreterare

1 kommentar:

  1. Ni sitter alltså på era möten och undrar hur det kommer sig att uppgifter hanteras olika? Om ni ville söka ett riktigt svar på frågan skulle ni exempelvis ha kunnat tittat i lagen (offentlighet- och sekretesslagen). Ni hade då också (förhoppningsvis) upptäckt att olika myndigheter kan lyda under olika typer av sekretessbestämmelser. Har ni ingen koll alls på er "jurist"byrå? Glad påsk!

    SvaraRadera