tisdag 12 april 2016

Ett värdigt liv efter 65


När man är i behov av personlig assistans så måste man ha ett beslut innan man fyllt 65. Om man av någon anledning blir i behov insatser inom LSS efter 65 så får man endast hemtjänst. Ska livet ta slut när man är 65? Nej naturligtvis inte. Men det är precis de som blir resultatet för många personer som får omfattande funktionshinder efter 65.

Anledningen att jag skriver om det här är ett reportage i tv 4 om Rune som fått ALS efter han har gått i pension. ALS är en fruktansvärd sjukdom som gör att musklerna i kroppen förtvinar. Med det resultatet att man tillslut kvävs, då de muskler som gör att man kan andas inte längre fungerar. Rune har blivit nekad personlig assistans och är helt beroende av sin fru för omvårdnad. Han skulle kunna få en operation som gör att han kan andas genom halsen en så kallad trakeostomi. Men efter operationen kommer han att behöva hjälp dygnet runt, vilket bara kan bli verklighet med personlig assistans. Runes önskan är att få slippa alla slangar och apparater som hjälper honom att andas. 
Det skulle vara möjligt med en sådan operation och personlig assistans.Varför kan inte en person med en dödlig sjukdom få ett värdigt liv efter att ha jobbat ett helt liv och betalat skatt säger Rune. Ja det kan man verkligen fråga sig.

Lagen måste ändras för att fler ska kunna få en värdig pension och ålderdom. För att leva med funktionshinder och vara utlämnad till hemtjänst är inget liv. För er som inte vet vad hemtjänst innebär för en person med funktionshinder, så kan man närmast lika det vid en fängelsedom. Du kommer inte ut, hemtjänsten handlar och kommer med matlådor. Ska du till läkaren så får du ansöka om ledsagarservice. Inget liv med andra ord.


/Niklas 
sekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar