tisdag 17 maj 2016

Eurovisionfinal-inte för allaI helgen gick Eurovisonfinalen av stapeln i Stockholm.
Som vanligt är det många journalister från olika länder på plats för att rapportera från finalen. 
För alla dem journalister som har oturen att sitta i rullstol, blev besöket i Stockholm allt annat än bra.

DHR var i kontakt med journalisten Christiane Link från Tyskland, som var på plats i Sverige för att bevaka finalen för publikationen Zeit Online. Christiane som själv är rullstolsburen hade blivit lovad tillgängliga entréer med mera men, blev oerhört besviken. Hon beskriver en vecka som blev en stor besvikelse. Där ingenting fungerade som det skulle.


Hon berättar att i Österrike ser det helt annorlunda ut, deras evenemang var tillgängligt och väl genomfört. För alla besökare, även personer med funktionshinder. Christiane som såg Sverige som ett föregångsland blev väldigt förvånad när det var det långt ifrån sanningen.

Ute i Europa och resten av världen ser man Sverige fortfarande som ett föregångsland när det handlar om funktionshindrades rättigheter.
Det här är väldigt olyckligt då situationen inte alls ser ut så.

Både var det gäller tillgänglighet och assistans så halkar Sverige efter mer och mer.
Men det är bra att Sverige ordnar sådana här evenemang, för då får resten av världen se att Sverige kanske inte är så bra på dem här frågorna.

Hoppas att svt som står som värd för evenemanget tar till sig det här inför framtiden om Sverige får chansen att ordna fler Eurovisionsfinaler./Niklas
sekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar