tisdag 13 september 2016

Sant eller falskt

 
Ibland undrar men hur det är möjligt att högt uppsatta tjänstemän och kvinnor i statliga myndigheter kan vara så dåligt pålästa. Eller väljer dem helt enkelt att blunda för sanningen för att den är obekväm? Senast i raden av helt vansinniga uttalanden kommer från Ann-Marie Begler generaldirektör för avdelning funktionshinder på Försäkringskassan. Tillsammans med Adriana Lender skriver hon en debattartikel i Dagens Nyheter om att det inte finns någon kris inom personlig assistans. En annan av Ann-Marie Beglers helt otroligt korkade uttalanden är att assistans är en förmån.

Då undrar jag och säkert många med mig, är det en förmån att ha en främmande människa i sitt hem? Är det en förmån att bli hjälpt av en främmande människa med det allra mest intima, så som hygien, påklädning och toalettbesök? Nej det är ingen förmån, men för alla oss som är beroende av assistans så är det livsviktigt. Ingen skulle välja det här om man inte behövde. Så nej det är ingen förmån…
 Att sen förneka att det inte finns någon kris är ju också helt galet. Vi har aldrig sett så många förlorar sin assistans som idag. Nyligen publicerades en artikel om Selma 4 år som inte längre hade rätt till assistans trots omfattande funktionshinder. Det är bara ett exempel av många.

Nya domar och regeländringar har varit med och skapat den kris som råder idag. För ja Ann-Marie Begler vi har en kris inom personlig assistans.

Alla stora organisationer är oroade. För ett tag sedan ville RBU ha ett möte med regeringen och försäkringskassan om det rådande läget. Men Försäkringskassan vägrade med hänvisning till att det inte finns någon kris. Då kan man fråga sig varför man inte kan ställa upp på ett möte, om man nu är så säker på sin sak. Min uppfattning är att det är att Försäkringskassan inte kan försvara sitt agerande, och då väljer man att avstå ett möte.


Vem som helst kan bli i behov av personlig assistans, det är hemskt att skriva men så är det. Därför hoppas jag att fler angagerar sig i den personliga assistansens framtid.


//Niklas
sekreterare
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar