tisdag 6 september 2016

Helheten


I början av september så debatterade Bengt Eliasson (L) mot Åsa Régner (S) om att vända den negativa trend som är inom assistansersättningen. Åsa Régner håller krampaktigt fast vid regeringens syn att kostnaderna ökat sen 1994. Men vi har alla hört Bengt Westerberg säga att dåvarande regeringen gjorde en stor underskattning av det faktiska behovet.
Med det i åtanke så är det inte alls konstigt att kostnaderna har ökat. Tyvärr så bortser Åsa Régner och resten av regeringen från fakta och håller fast vid fel siffror.

Sen har vi en annan anledning och det är tiden, vi pratar om en period på 22 år sedan LSS-lagen kom. Det finns väl inget område inom vården som har samma kostnader som för över 20 år sedan.
 
Den frihet som LSS-lagen har bidragit till är oerhört viktigt. Det har gjort att människor kan arbeta, ha familj, kunna ha en fritid och umgås med släkt och vänner. Men något av det viktigaste är att föräldrar till barn med funktionshinder kan arbeta. Istället för att tvingas vara hemma och ta hand om sitt funktionshindrade barn, och på så sätt förlora inkomst.
 
Regeringen håller för öronen, för att slippa höra sanningen.

Men om regeringen får som dem vill så kommer kostnaderna öka på andra områden.
Fler föräldrar kommer att behöva säga upp sig från sina arbeten.
Fler personer med funktionshinder kommer inte längre att kunna arbeta, utan blir helt beroende av bidrag. Då pratar vi om helt andra kostnader.
För att inte tala om alla ungdomar och nyanlända som förlorar arbetstillfällen.
Detta går stick i stäv med regeringens övriga politik att fler ska komma in på arbetsmarknaden.

Det som jag nu räknat upp är saker som dagens politiker aldrig berör när dem pratar om personlig assistans. Varför inte undrar ni säkert? Jo för det är bekvämast att se allt i svartvitt, kostnaderna ökar det ska åtgärdas. Allt annat struntar dem i.

Åsa Régner hänvisade också i debatten till den kommande LSS Utredningen, men problemet är att regeringen inte har väntat på utredningen utan börjat göra besparingar och försämringar i reformen innan utredningen är klar. Man får känslan av att dem försöker göra så mycket besparingar som möjligt innan utredningen är klar och kan presenteras.Niklas
//sekreterare 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar