tisdag 27 september 2016

Hur är det att idrotta med funktionshinder?


 Nu tänker ni säkert, vad har det här med assistans att göra? Men väldigt mycket skulle jag vilja säga. För att utöva en idrott eller någon annan fritidsaktivitet, så är assistans oerhört viktig för många. Annars skulle det helt enkelt inte vara möjligt att göra något alls.

När man som funktionshindrad börjar idrotta så gäller det att man får stöd och hjälp från den förening som man går med i. Att hitta lösningar och sätt som gör att man kan utöva sin idrott på samma villkor som alla andra. Själv hade jag turen att fastna för schack och det var en aktivitet som jag kunde utan större hjälp, både träna och tävla i på samma villkor som mina kompisar.
 

 

Men om man har hittat en sport som man inte kan klara på egen hand.
Då kan det många gånger vara helt avgörande hur föreningen eller klubben agerar. 
För att vara med i förening eller idrottsklubb är ju mest av allt socialt, därför är det viktigt att man kan vara delaktig på lika villkor.

Hur det att tävla i en idrott om man har funktionshinder? Jag kan bara berätta om mina egna erfarenheter. När man tävlar i schack så är lokalerna allt annat än anpassade.
Ofta har man förkärlek för gamla lokaler med trappor och höga trösklar, källare är också högt upp listan. Många gånger tänkte jag att nu byter jag aktivitet, men varför ska man behöva göra det? Har man hittat något man tycker om så skall man väl få utöva det.

Vilka erfarenheter har ni av idrott och andra fritidsaktiviteter? Viktigast av allt vilken betydelse har assistansen för att ni ska kunna göra det ni är intresserade av?
 
/Niklas
sekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar